Grieg i Jotunheimen del 3 (Kwetzinsky/Løvlid)
Monday 6. August 200721. juli dro vi til Aukrust gård i fjellkommunen Lom hvor vi var del av seminaret “Grieg - mellom det nasjonale og det universelle”. Nesten halvparten av melodiene i Griegs Norske folkeviser opus 66 er hentet fra Lom, eller rettere sagt fra Gjendine Slålien som Grieg møtte første gang i 1891, da hun bare var 19 år. Gjendine levde helt til 1972.
Etter konserten møtte vi Gaute Elveseter Helland som kjente Gjendine Slålien og som kunne alle sangene som var etter henne. Han fortalte om hvordan sangene omhandlet virkelige personer i bygda.
Om kvelden dro vi opp mot Norges tak, Galdhøpiggen, men vi skal innrømme at vi ikke nådde helt til topps…
23. juli gjorde vi konsert på Spiterstulen. Grieg kom forbi her på vei fra Gjendebu til Lom, men bordkortet på bildet var nok av nyere dato.
Publikum på Spiterstulen besto av turgåere, unge og gamle. Etter førertimen, som var en presentasjon av neste dags turer, ble konserten vår annonsert over høyttaleranlegget.
Vertskapet på Spiterstulen, Svein og Bente Ovesen, kjente begge Gjendine. De fortalte at hun på sine gamle dager var en del på Spiterstulen hvor hun blant annet pusset sko for gjestene.
24. juli, på vei til Leirvassbu, kjørte vi innom Røisheim hotell i Lom, hvor Grieg hadde bodd og skrevet seg inn i gjesteboken. Det var også her han møtte Per Spelmann, som faktisk var en reell felespiller fra Lom.
Leirvassbu var vel det eneste stedet på turnéen vår hvor Grieg selv ikke hadde vært. Men innehaveren av Leirvassbu, Ole-Jacob Grindvoll, kunne fortelle at Gjendine hadde sunget “Gjendines bådnlåt” for ham da han var liten. Når man snakker med noen som kjente noen som kjente Grieg, blir ikke avstanden til Grieg så stor…
Og så ble det også tid til en tur. Her ser vi en påskekylling på vei mot fjellet Kyrkja…