Du er her: Hjem / Grieg Force /

GRIEG FORCE
19.12.06

Grieg Force er Grieg 07 sine “fotsoldater” og frontkjempere i markeringen. Dette er en knippe ensembler og musikere med ulik bakgrunn som fungerer som markeringens ambassadører på konserter og festivaler i Norge og utlandet. Her følger en oversikt over fotsoldatene: 
 
GRIEG FORCE ENSEMBLE
 
MiNensemblet  
MiNensemblet blir regnet som et av Norges fremste kammerensembler. Basen er i Nordland, men de konserterer også i resten av Norge og i andre land. Ensemblet har holdt en særlig høy profil for å fremme samtidsmusikk, men de siste årene har tidlig musikk og periodiske instrumenter også vært et satsingsområde. Karakteristisk for MiNensemblet er likevel musikernes allsidighet og nysgjerrighet innen stadig nye uttrykksmåter- og former.

Det Norske Solistkor
Det Norske Solistkor ble etablert i 1950 med det formål å være et eliteensemble for framføring av kormusikk. Korets første dirigent var Knut Nystedt, og i 1990 overtok Grete Pedersen som dirigent. De 26 sangerne i Det Norske Solistkor er høyt utdannede, håndplukkede utøvere som alle er potensielle solister i ulike sjangere. Koret har en fleksibel besetning der antallet sangere kan varieres alt etter hvilken musikk som skal fremføres. Det Norske Solistkor gjør konserter i inn- og utland, i konsertsaler og kirker, ballsaler og bussgarasjer. Det har et våkent øre for nyskrevet musikk - og har gitt over to hundre urframføringer, hvorav over sytti verker av norske komponister. Samtidig er koret fundert på klassikere i den nordiske og internasjonale korlitteraturen. 
 
Det Norske Kammerorkester
Det Norske Kammerorkester holdt sin debutkonsert  høsten 1977 og den kunstneriske anerkjennelsen kom umiddelbart både nasjonalt og internasjonalt, bla.a gjennom innspillingen av Griegs samlede verk for strykeorkester Terje Tønnesen er ensemblets kunstnerisk leder, og Leif Ove Andsnes er engasjert som fast gjesteleder. Til sammen danner de to en kunstnerisk balanse mellom det nyskapende og utfordrende og det tradisjonsutviklende i orkesterets virksomhet. DNK har gjestet mange av de fremste konsertsaler, serier og festivaler i både Europa, USA og Asia.  DNK har siden 1995 arrangert sin egen biennale; Oslo Vinternattsfestival, med gjester som Arvo Pärt, Eric Ericsson, Harp Concort og Leif Ove Andsnes. Orkesteret har også gjort en rekke innspillinger hvorav flere er blitt gitt priser både nasjonalt og internasjonalt.  
 
Bergen Filharmoniske Orkester
Bergen Filharmoniske Orkester er det ene av Norges to nasjonalorkestre. Det kan føre sin historie helt tilbake til 1765, hvilket gjør det til en av verdens eldste orkesterinstitusjoner. Edvard Grieg var nær knyttet til de bergenske filharmonikere, og i årene 1880-82 var han orkesterets kunstneriske leder. Grieg testamenterte sin formue til et fond som i hovedsak skulle støtte Bergen Filharmoniske Orkester, og tilskuddene fra Grieg-fondet har representert viktige bidrag til orkestrets drift. Bergen Filharmoniske Orkester teller nå 95 musikere. 
 
GRIEG FORCE KLASSISK 
 
Ernst Simon Glaser
Ernst Simon Glaser (f. 1975) ble tildelt Debutantprisen for 2004 med følgende begrunnelse: ”Ernst Simon Glaser har i ung alder oppnådd profesjonelle resultater ut over det som kan forventes. Han har betydelige erfaringer som utøver i internasjonale miljøer, og som solist, ensemble- og orkestermusiker er han blant våre fremste på sitt instrument. Hans tolkninger preges av stilistisk bredde, uttrykksvilje og temperament.”
Glaser har studert på Royal Northern College of Music i Manchester, der hans lærer var, Ralph Kirshbaum. I 2002 han kåret til Årets Unge Solist av Rikskonsertene, og i 2003 gjennomførte han sin debutkonsert i Universitetets Aula, sammen med Liv Glaser. En debutinnspilling på SIMAX ble lansert i september 2004. Som solist har Glaser spilt med bl.a. Trondheim Symfoniorkester, Tromsø Symfoniorkester Sinfonietta, Den Norske Operas Orkester, Forsvarets Musikkorps Vestlandet, Ålesund symfoniorkester, og Kringkastingsorkesteret, og han har vært på turné i Norge, Sverige, Estland, Kina, Brussel, Latvia og Litauen. Glaser har i dag stilling som solocellist ved Den Norske Operas Orkester
 
Ingfrid Breie Nyhus
Ingfrid Breie Nyhus (f. 1978) har studert klaver i Oslo, Helsinki, Hannover og Berlin med lærere som Jens Harald Bratlie, Håvard Gimse, Hui-Ying Tawaststjerna og Markus Groh. Hun er vinner av flere priser, blant andre Ungdommens Pianomesterskaps eldste klasse, Rwe-Deas musikkstipend, og senest er hun den første mottaker av Den Norske Solistpris ved åpningen av Festspillene i Bergen 2005.    
 
Nyhus har konsertert som solist i Norge og Europa, blant annet ved Schwetzinger Festspiele, Bebersee Soireen Berlin, Ultima-festivalen, Vinterfestspill i Bergstaden, Troldhaugen, og med blant andre Trondheim Symfoniorkester og Kringkastingsorkesteret. Ved siden av arbeidet med det klassiske repertoaret er hun en aktiv samtidsmusikk- og hammerklaverutøver. Hun spiller også folkemusikk på klaver og zither, og ga ut cd'en Tre x Nyhus sammen med Sven Nyhus og Åshild Breie Nyhus hos Grappa i 2005.     
 
Eir Inderhaug
Eir Inderhaug har nylig gjort stor suksess ved GöteborgsOperan i rollen som Fiakermilli i Arabella. Hun har vært fast engasjert ved Deutsche Oper am Rhein i Düsseldorf og Oper Nürnberg, men har også gjestet mange andre av Europas operahus hvor hun har sunget roller som Blonde i Bortførelsen, Adèle i Flaggermusen og Ännchen i Freischütz, Despina i Cosi fan tutte, Olympia i Hoffmanns eventyr, Anna i Lustige Weiber og Frasquita i Carmen. Sin debut hadde hun ved Det Kongelige Teater i København i 1999, nærmere bestemt som Barbarina i Le Nozze di Figaro.
 
Inderhaug har sin operautdannelse fra Operaakademiet i København, men begynte sin musikalske løpebane ved Rogaland Musikkakademi i Stavanger. 
Hun har sunget med de fleste norske symfoniorkestre, og har arbeidet med kjente dirigenter som Vladimir Ashkenazy, John Fiore og Andrew Greenwood. I første halvdel av 2006 gjorde hun rollen som Cosette i Trøndelag Teaters bejublede oppsetting av Les Misérables. Flere somre har hun hatt rollen som Gudrun i Heilage Olav på Stiklestad. Sommeren 2002 debuterte hun som Kristin i Kristin Lavransdatter i forbindelse med Kristindagene på Jørundsgård.
 
Inderhaug vant førstepris i Talentiaden på NRK-TV i 1991. Hun ble tildelt Shellprisen i 2001 og oppfølgingsstipend i 2002, og i 2003 ble hun utnevnt til én av Rikskonsertenes INTRO-klassisk-musikere.
 
Rikskonsertenes INTRO-musikere
Alle musikerne i INTRO-klassisk er med i Grieg Force. Musikerne i denne perioden er Berit  Norbakken Solset, Kristian Lindberg, Johannes Weisser, Håkon Mørch Stene, Joachim Kjelsaas Kwetzinsky og Kjell Tore Innervik.
 
GRIEG FORCE FOLK 
 
Unni Løvlid
Unni Løvlid er en uvanlig allsidig folkemusiker, sanger og tonekunstner fra Hornindal i Nordfjord.
 
Hennes brede musikalske bakgrunn inkluderer konsert- og turnévirksomhet både i inn- og utland, og hun har også undervist ved blant annet Norges Musikkhøgskole, Ole Bull Akademiet og Statens Teaterhøgskole. Løvlid gav ut sin første soloplate So ro liten tull i 1999, og i 2005 gav hun ut soloplaten Vita (Heilo), sunget inn i Gustav Vigelands Mausoleum.
 
Løvlid er også kjent som medlem av trioene RUSK (Frode Haltli, Vegar Vårdal), og FJØGL (Liv Merete Kroken, Sigrid Moldestad). Løvlid søker stadig kontakt med andre musikkmiljø og deltar i en rekke ulike prosjekter innen samtidsmusikk så vel som folkemusikk. Arne Nordheim, Maja Ratkje, Hild Sofie Tafjord og Terje Isungset er blant dem som står på de lange rekken av musikere hun har samarbeidet med. I 2006 mottok hun som første artist prisen for årets folkemusikkartist på Folkelarm.
 
GRIEG FORCE JAZZ
 
PUMA
Puma er en trio som har sitt utspring i det kreative unge jazzmiljøet i Trondheim. Musikken er fryktløs, dynamisk og improvisert. Fokuset ligger på øyeblikkskunst, groove og spontanitet. Som band skaper de et energisk, moderne uttrykk som er inspirert av jazz, rock, fri-impro, country og electronica. Pumas medlemmer har etter hvert fått lang erfaring som musikere, og spiller i flere sammensetninger. Puma kom til finalen i jazzintro 2006, og ble plukket ut som finalist i Young Nordic Jazz Comets på Reykjavik jazzfestival 2006
 
PUMA består av Stian Westerhus (Trondheim) - gitarer, maskiner, Øystein Moen (Trondheim) - tangenter, elektronikk, Gard Nilssen (Skien) - trommer, perkusjon, sampling.
 
 
UNG GRIEG FORCE
 
Bergen Unge Kammerorkester (BUKO) 
BUKO ble stiftet høsten 2001. Orkesteret ble startet på eget initiativ av de unge musikerne ettersom det ikke fantes et slikt tilbud i Bergen og fordi musikerne ønsket en mulighet til utviklende kammermusikalsk samspill blant jevnaldrende i Bergen og Hordaland. Formålet med driften av orkesteret er å bidra til inspirasjon og fortsatt engasjement og nivåhevning av unges anlegg og interesse for klassisk musikk.

Orkesteret ledes av Tone M. Birkeland, fiolinist i Bergen Filharmoniske Orkester, og består av seks 1. fioliner, seks 2. fioliner, 2 bratsj, fire celli og en bass. Musikerne som er i alderen 16 - 26 år, har sin bakgrunn fra lokale skoleorkestre,

Siden debutkonserten i desember 2001 har orkesteret holdt ca 50 konserter med variert program. I 2004 hadde orkesteret i alt 12 konserter og ca. 2400 mennesker fikk oppleve orkesteret ’live’. I 2005 var orkesteret på turne til Berlin hvor 1.konsertmester ved Berlineroperaen, Tomasz Tomaszewski instruerte og var solist på konsert i Nordischen Gemeinschaftshaus. T. Tomaszewski besøkte orkesteret i Bergen våren 2006.

April 2007 besøker BUKO New Yiork hvor de blant annet skal holde konsert i Den Norske Sjømannskirken. I New York skal orkesteret få instruksjon av Susan Deaver som er dirigent for flere ungdomsorkestre i New York. På programmet står en hyllest til Edvard Grieg. Programmet skal også fremføres på Euterpekonsert i Tårnsalen 4. februar og i Trollsalen på Troldhaugen 15.april.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MINensemblet 
 
 Det Norske Solistkor
 
Det Norske Kammerorkester 
 
  
Ernst Simon Glaser 
Foto: T. Schønfelder
 
 
 
 

Ingfrid Breie Nyhus 
Foto: John Andresen
 
 Eir Inderhaug
 
 
 
 
 
 Unni Løvlid
Foto: Geir Stokken 
 
PUMA
Foto: Anja Elmine Basma 
 

 

 
 

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version