GRIEG GALLA OG URFREMFØRELSER MED BFO
04. september 07
5. og 6. september markerer BFO 100årsdagen for Griegs død med Grieg galla. Leif Ove Andsnes er solist i amoll-konserten, mens en rekke skuespillere medvirker ved utdrag av Peer Gynt i konsertversjon.
 
Griegs eget orkester markerer Norges største komponist og sin tidligere sjefdirigent med en Grieg gallakonsert både onsdag 5. september og torsdag 6. september. Leif Ove Andsnes er solist i a-mollkonserten. Orkesteret spiller sørgemarsjen over Rikard Nordraak, og fire av Norges ledende skuespillere og én sanger slutter seg til orkesteret i utdrag fra Henrik Ibsens «Peer Gynt».

Dirigenten Ole Kristian Ruud har høstet mange lovord for sine tolkninger i forbindelse med BFOs cd-serie med komponistens orkestermusikk.
 
Forestillingen spilles inn på DVD og tas opp av NRK TV.
 
I Griegs fotspor
 
I neste uke belyser orkesteret musikk av komponister som på ulike vis har latt seg inspirere av Grieg.
 
Hele tre urfremførelser er med i denne hyllesten til Norges nasjonalkomponist.
 
Komponistene bak verkene, Knut Vaage, Lars Petter Hagen og Bjørn Andor Drage, er alle sentrale skikkelser i dagens norske komponistmiljø.

I tillegg byr konserten på musikk av Sæverud, Schnittke og Thommessen. Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt er komponert i 1947-1948 til Hans Jacob Nilsens «antiromantiske» oppsetning av dramaet på Det Norske Teateret. «Hommage à Grieg» av den russiske komponisten Alfred Schnittke var et bestillingsverk til Grieg-jubiléet 1993. Dette verket er et bearbeidet mellomspill fra Schnittkes ballettmusikk til Peer Gynt som hadde sin uroppførelse i Hamburg i 1989. Olav Anton Thommessens «Makrofantasi over Griegs a-moll konsert» ble urfremført under Festspillene i 1980.

Thommessen har forklart at verket bygger på en pedagogisk idé: «Ved å innlede komposisjonen med elementer fra Griegs konsert, og så gå gradvis over til mitt eget stoff, bygger egentlig verket på en allmenn og kjent pedagogisk idé – fra det kjente til det ukjente. Jeg trodde at det ville pirre publikums nysgjerrighet og øke engasjementet for et moderne musikkverk».


 

Bergen Filharmoniske Orkester
Foto: Erik Reitan
 
Knut Vaage
Foto: Morten Krogvold
 
Bjørn Andor Drage
Foto: Ole Mada
 
Olav Anton Thommessen
Foto: Lisbeth Risnes/MIC
  
 
ARKIV:
25.09.07 I denne anmeldelsen som vi viderebringer fra Bergens Tidende, skriver Espen Selvik om MiN-ensemblets konsert under Septemberfestivalen.
LES MER

17.09.07 I anledning Grieg-året skal pianisten Joachim Kjelsaas Kwetzinsky til St. Petersburg og Athen for å fremføre Griegs klaverkonsert i a-moll.
LES MER

05.09.07 Denne helgen besøker MiN-ensemblet fra Nordland Bergen. De har to konsertprogram å by på: Ole Bulls-Hits og Kontinentale impulser.
LES MER

04.09.07 5. og 6. september markerer BFO 100årsdagen for Griegs død med Grieg galla. Leif Ove Andsnes er solist i amoll-konserten, mens en rekke skuespillere medvirker ved utdrag av Peer Gynt i konsertversjon.
LES MER

31.08.07 EKKO 2007 samarbeider dette året med Grieg 07 og Rikskonsertene. Fredag kveld kunne dermed improbandet Puma og Lasse Marhaug oppleves på Landmark.
LES MER

Gå til arkiv