Du er her: Hjem /

 
GRIEG GALLA OG URFREMFØRELSER MED BFO
04. september 07
5. og 6. september markerer BFO 100årsdagen for Griegs død med Grieg galla. Leif Ove Andsnes er solist i amoll-konserten, mens en rekke skuespillere medvirker ved utdrag av Peer Gynt i konsertversjon.
 
Griegs eget orkester markerer Norges største komponist og sin tidligere sjefdirigent med en Grieg gallakonsert både onsdag 5. september og torsdag 6. september. Leif Ove Andsnes er solist i a-mollkonserten. Orkesteret spiller sørgemarsjen over Rikard Nordraak, og fire av Norges ledende skuespillere og én sanger slutter seg til orkesteret i utdrag fra Henrik Ibsens «Peer Gynt».

Dirigenten Ole Kristian Ruud har høstet mange lovord for sine tolkninger i forbindelse med BFOs cd-serie med komponistens orkestermusikk.
 
Forestillingen spilles inn på DVD og tas opp av NRK TV.
 
I Griegs fotspor
 
I neste uke belyser orkesteret musikk av komponister som på ulike vis har latt seg inspirere av Grieg.
 
Hele tre urfremførelser er med i denne hyllesten til Norges nasjonalkomponist.
 
Komponistene bak verkene, Knut Vaage, Lars Petter Hagen og Bjørn Andor Drage, er alle sentrale skikkelser i dagens norske komponistmiljø.

I tillegg byr konserten på musikk av Sæverud, Schnittke og Thommessen. Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt er komponert i 1947-1948 til Hans Jacob Nilsens «antiromantiske» oppsetning av dramaet på Det Norske Teateret. «Hommage à Grieg» av den russiske komponisten Alfred Schnittke var et bestillingsverk til Grieg-jubiléet 1993. Dette verket er et bearbeidet mellomspill fra Schnittkes ballettmusikk til Peer Gynt som hadde sin uroppførelse i Hamburg i 1989. Olav Anton Thommessens «Makrofantasi over Griegs a-moll konsert» ble urfremført under Festspillene i 1980.

Thommessen har forklart at verket bygger på en pedagogisk idé: «Ved å innlede komposisjonen med elementer fra Griegs konsert, og så gå gradvis over til mitt eget stoff, bygger egentlig verket på en allmenn og kjent pedagogisk idé – fra det kjente til det ukjente. Jeg trodde at det ville pirre publikums nysgjerrighet og øke engasjementet for et moderne musikkverk».


 

Bergen Filharmoniske Orkester
Foto: Erik Reitan
 
Knut Vaage
Foto: Morten Krogvold
 
Bjørn Andor Drage
Foto: Ole Mada
 
Olav Anton Thommessen
Foto: Lisbeth Risnes/MIC
  
 
ARKIV:
25.09.07 I denne anmeldelsen som vi viderebringer fra Bergens Tidende, skriver Espen Selvik om MiN-ensemblets konsert under Septemberfestivalen.

17.09.07 I anledning Grieg-året skal pianisten Joachim Kjelsaas Kwetzinsky til St. Petersburg og Athen for å fremføre Griegs klaverkonsert i a-moll.

05.09.07 Denne helgen besøker MiN-ensemblet fra Nordland Bergen. De har to konsertprogram å by på: Ole Bulls-Hits og Kontinentale impulser.

04.09.07 5. og 6. september markerer BFO 100årsdagen for Griegs død med Grieg galla. Leif Ove Andsnes er solist i amoll-konserten, mens en rekke skuespillere medvirker ved utdrag av Peer Gynt i konsertversjon.

31.08.07 EKKO 2007 samarbeider dette året med Grieg 07 og Rikskonsertene. Fredag kveld kunne dermed improbandet Puma og Lasse Marhaug oppleves på Landmark.

Gå til arkiv

Tilbake til Arkivet

Klikk her for å få en utskriftsvennlig version av denne siden.Utskriftsvennlig version